L’arribada del fred no només porta intrínsecs els refredats i les grips, els dolors musculars i articulars són dolències molt comuns en aquesta època de l’any en què baixen les temperatures.

Quan comença a fer fred, el nostre cos ha de fer un sobre esforç per a mantenir la seva temperatura corporal estable, ja que en cas contrari el nostre organisme començaria a patir una sèrie de simptomatologies que van des de tremolor i dificultat de moviment (35 °C) fins a pèrdua de consciència (33 °C) o la mort en casos extrems (26-24 °C).

En condicions normals, el cos s’auto regula, a aquest procés se l’anomena termoregulació. En aquest punt, l’hipotàlem posterior, a través del sistema nerviós simpàtic, dóna l’ordre de constrènyer els vasos sanguinis cutanis, d’aquesta manera s’evita la pèrdua de calor. Un altre sistema per mantenir la calor és l’anomenada piloerecció, comunament coneguda com a «pell de gallina». En aquest cas el sistema nerviós contrau la musculatura superficial i això provoca que els fol·licles pilosos aixequin el pèl, disminuint la convecció de l’aire i reduint la pèrdua de calor del cos.

Un altre concepte important és el de la termogènesi, es tracta de la capacitat de l’organisme de generar calor mitjançant processos metabòlics. L’alimentació per exemple, indueix l’organisme a l’augment de temperatura derivada de la digestió, absorció i metabolisme dels nutrients.

Però que hi ha del dolor muscular i articular que comentàvem al principi?

El fet és, que l’estrès que pateix el cos a causa de la baixada de temperatures, comporta una contrició de la musculatura, que alhora genera pressió a les articulacions i en conseqüència pot generar dolor. La gent que ja pateix patologies com l’artritis o la fibromiàlgia, veu agreujada la seva dolència en èpoques de l’any fredes.

Sol·lucions

Tot i que no podem fer res contra la climatologia, si podem prendre una sèrie de mesures que ens poden ajudar a millorar la nostra reacció enfront de les baixes temperatures.

· L’alimentació és un punt important, els aliments vasodilatadors, com la verdura milloren la capacitat de millora del flux sanguini, l’all, la ceba, els cítrics i les verdures de fulla verda són aliments que pots incloure en la teva dieta i que sens dubte et beneficiaran en el procés de termoregulació.

· La relaxació muscular, també resulta una bona mesura, tibar i relaxar els grups musculars alleuja les tensions i ansietat del nostre cos i redueix els dolors.

A Recupera’t sabem la importància que té conèixer el nostre cos i com reacciona als diferents estímuls, com la baixada de temperatura. La nostra feina consisteix en guiar-vos, ajudar-vos i tenir cura de vosaltres, perquè enfront de situacions de dolències, trobem la solució més efectiva, no dubteu en dirigir-te als nostres especialistes.