Cada esport de neu té la seva tècnica i en cadascun d’ells hi intervenen parts del cos diferents, és per això que els tipus de lesions són variats. En aquest blog ens centrarem en l’esquí i l’snowboard, fent una pinzellada de les lesions més freqüents en aquests dos esports.

Esquí

Genoll: quan es practica esquí cal fer una flexió que se centralitza en els genolls. Un cas molt habitual són les lesions al lligament creuat anterior, ocasionades per una rotació forçada dels genolls.

Espatlla: és una part important emprada a l’hora de fer girs, i moltes vegades es poden provocar luxacions si s’intenta frenar les caigudes amb ella.

Mà: existeix el famós “polze de l’esquiador” provocat per l’enganxament d’aquest dit i el pal d’esquí, provocant una lesió als lligaments.

Tronc: les costelles i la columna vertebral també són dues parts molt afectades i a més amb un gran risc, arribant a crear problemes permanents de paràlisi.

 

Snow

En el cas de l’snowboard, les lesions freqüents afecten més a la part superior del cos, en concret al canell, clavícula i espatlla. En l’snowboard els genolls no pateixen tant en estar situats un paral·lel a l’altre i mantenir-se completament subjectes a la taula.

Les zones més afectades de forma freqúent són les mans, les espatlles, la clavícula i els peus.

Com els peus estan immòbils a la taula, en moltes caigudes s’acostuma a deixar recaure tot el pes sobre la mà, de manera que els lligaments poden resultar afectats.

Són freqüents també les luxacions a les espatlles, generades arrel de moviments bruscos que acaben provocant la dislocació de l’os.

En el cas de la clavícula, la lesió acostuma a donar-se quan es produeix una pèrdua d’equilibri durant una caiguda i es col·loca la mà o l’espatlla com a fre.

 

Moltes són les raons per les quals l’esquí i l’snowboard han triomfat cada vegada més amb el pas del temps, com ara els beneficis físics que comporten, el desenvolupament de la concentració i l’esforç i la connexió amb la natura, però alhora cal ser conscients de les lesions i complicacions més freqüents.

Des de Recupera’t us animem a continuar practicant aquests esports, però sempre amb coneixement i precaució! No oblideu que podeu contactar amb el centre per qualsevol lesió o problema.